‘Probeer niet een succesvol mens te worden maar een waardevol mens’

Albert Einstein

 

Mijn uitgangspunt voor het coachingstraject is de relatie van de cliënt ten opzichte van zijn werk. Daar willen we een verrijking/verdieping aan geven, zodat er voor de cliënt een nieuw perspectief, een nieuw elan ontstaat.

In mijn coaching benader ik de cliënt onbevooroordeeld, onbevangen en met een zekere mildheid. Met dit laatste bedoel ik dat we in het algemeen gewend zijn om altijd ‘streng’ voor onszelf te zijn. We leven in een cultuur waarin het maken van fouten wordt afgestraft. Niet altijd terecht, omdat je van fouten heel veel kunt leren. Tijdens de coaching komt dit uitgangspunt, dat uit de RET afkomstig is, nadrukkelijk naar voren. Maar waar in de RET het accent ligt op dat wat je belemmert, legt de Co-Active coaching, -waar ik ook actief gebruik van maak-, de nadruk op talenten en kwaliteiten.

Een ander element is dat ik mijn cliënten graag op het belang van aandachtig leven wijs. We zijn vaak te veel bezig met piekeren over de toekomst en ‘vergeten’ om bewust en met aandacht in het nu te leven. Meer ‘mindful’ naar het leven kijken is voor veel mensen een echte eyeopener. Het creëert rust en ruimte. Met verschillende soorten oefeningen/opdrachten geven we hier tijdens het coachingstraject vorm aan.

Voorbeeld:
In het kader van stressreductie had ik met een cliënt afgesproken dat hij voortaan onderweg op de fiets naar zijn job niet aan het werk moest denken maar de omgeving in zich opnemen. Deze kleine verandering in zijn dagelijkse routine had een positieve uitwerking op zijn humeur. Hij komt nu rustiger op zijn werk en geniet onderweg van de ‘wind in zijn haren’.

Praktisch: tijdens een intakegesprek kijken we of het klikt, maken we een begin met het ordenen van de vragen van de cliënt (hoofd- en bijzaken) en bespreken we de opzet van de coaching. Een traject bestaat gemiddeld uit 6-10 gesprekken van 1,5 uur.